Sałatka to znakomity sposób na zdrowy i smaczny posiłek na lato. Doskonale sprawdzi się ona zarówno w charakterze lunchu do pracy, jak i dodatku do obiadu. Jakie sałatki najlepiej nadają się na upalne dni?
Składniki niezbędne do przyrządzenia tej sałatki to:
Truskawki oraz szpinak płuczemy i osuszamy. Odrywamy szypułki od owoców i kroimy je na połówki. Szpinak siekamy na kawałki i układamy w misce. Kładziemy na nim pokrojone truskawki. Ser halloumi kroimy w plastry i grillujemy na średnim ogniu przez 2 minuty na uprzednio rozgrzanej patelni grillowej polanej oliwą z oliwek. Gdy ser pokryje się brązowymi paskami, przekładamy go na drugą stronę, grillujemy i układamy na szpinaku. W misce mieszamy ze sobą sok z cytryny, oliwę, miód oraz starty imbir. Polewamy sałatkę. Całość posypujemy płatkami migdałów.
Aby przygotować tę sałatkę, potrzebne nam będą:
W miseczce mieszamy ze sobą składniki sosu: miód, imbir, sok z limonki, sól oraz pieprz. Melona obieramy i kroimy w kostkę. Mieszamy z sosem. W misce układamy rukolę i roszponkę, dodajemy szczyptę soli i pieprzu, skrapiamy oliwą z oliwek i mieszamy. Na sałacie układamy melona, jeżyny oraz pokruszony ser feta.
Do przyrządzenia tej bułgarskiej sałatki niezbędne będą:
Ogórki obieramy, przekrawamy wzdłuż, a następnie w poprzek na kawałki. Pomidory i paprykę kroimy w kostkę, a cebulę – w talarki. Warzywa układamy warstwowo w misce – najpierw pomidory, a następnie ogórka, paprykę i cebulę. Doprawiamy solą i pieprzem oraz skrapiamy oliwą z oliwek zmieszaną z sokiem z cytryny. Sałatkę posypujemy uprzednio startym na tarce serem bułgarskim i posiekaną natką pietruszki.
By przyrządzić tę lekką, orzeźwiającą sałatkę, należy zaopatrzyć się w następujące składniki:
Sałatę układamy w misce i posypujemy ją solą. Grejpfruta obieramy, rozdzielamy na kawałki i wyjmujemy miąższ. Kładziemy go na sałacie. Awokado obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do reszty składników. Kraba odsączamy i dodajemy do sałatki. Posypujemy składniki ziarnami granatu oraz czarnuszką. Całość polewamy uprzednio przygotowanym z miodu, musztardy oraz oleju sosem winegret.
Do zrobienia tej zdrowej sałatki potrzebne będą:
Rukolę i roszponkę płuczemy, osuszamy i doprawiamy oliwą z oliwek, sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Mieszamy i przekładamy do miski. Na sałatach układamy przekrojone na pół winogrona oraz pokruszony ser kozi. Posypujemy uprzednio uprażonymi na suchej patelni pestkami słonecznika. Sałatkę polewamy winegretem przyrządzonym z octu balsamicznego, oliwy, miodu, cynamonu, soli oraz pieprzu.
Każdą z wymienionych powyżej sałatek serwować można solo lub z dodatkiem grzanek. Przyrządzić można je na przykład z upieczonej w tosterze bagietki lub z chleba posmarowanego masłem czosnkowym i zapieczonego w piekarniku.
Zdjęcie wyróżniające: pxhere.com