Czas karmienia piersią to kolejny etap zmian organizmu kobiety, nie tylko fizycznych, ale także hormonalnych czy psychicznych. Warto wspomóc swój organizm w tym wyjątkowym okresie.
Dieta aktywnej matki karmiącej powinna opierać się przede wszystkim na produktach, które dostarczą organizmowi najważniejszych witamin i minerałów. Karmienie piersią to proces, w którym składniki odżywcze wzmacniają nie tylko organizm kobiety, ale także dziecka. Z tego właśnie względu należy zadbać o ich odpowiedni poziom w jedzeniu. Do najpotrzebniejszych składników odżywczych niezbędnych w tym czasie eksperci zaliczają witaminy A, B, C, D oraz E.
W czasie karmienia piersią szczególnie wzrasta zapotrzebowanie na witaminę D. Witamina C odpowiada za efektywniejsze wchłanianie żelaza, które w czasie karmienia jest szczególnie niezbędne w kontekście procesu tworzenia czerwonych krwinek oraz dotleniania komórek organizmu. Żelazo wzmacnia także układ odpornościowy, zarówno u matki, jak i niemowlęcia. Specjaliści podkreślają także, że jednym z najważniejszych elementów w diecie matki karmiącej jest kwas tłuszczowy DHA. Składnik ten dostarczany jest organizmowi dziecka tylko poprzez pokarm matki, a jego korzystne działanie wpływa na prawidłowy rozwój mózgu oraz wzroku u dziecka.
Elementem charakterystycznym dla diety aktywnej matki karmiącej jest również zwiększone dzienne zapotrzebowanie energetyczne. Szacuje się, że podczas intensywnej laktacji mama powinna wzbogacić swoją codzienną dietę o dodatkowe 500 kalorii. Według badań naukowych właśnie tyle energii pochłania proces produkcji mleka, które każdego dnia przyjmuje dziecko. Zasada ta dotyczy głównie matek karmiących dzieci do około 6 miesiąca życia. Eksperci podkreślają, że w okresie, w którym dziecko karmione jest syntetycznym mlekiem, a pokarm matki jest jedynie uzupełnieniem diety, zapotrzebowanie kaloryczne powinno być zwiększone o maksymalnie 300 kalorii. Wymagany poziom kaloryczności posiłków powinny uzupełnić produkty o większej zawartości tłuszczów oraz węglowodanów, takie jak łosoś, kasze, ryż, pieczywo pełnoziarniste, nasiona roślin strączkowych, płatki zbożowe, banany, awokado, oleje roślinne oraz orzechy, w szczególności nerkowca czy włoskie.
Najważniejszą zasadą w diecie matki karmiącej jest to, by mama jadła wszystko, na co ma ochotę i co uważa dla siebie za najlepsze. Kobiety powinny wsłuchać się w potrzeby własnego organizmu i jeść zgodnie ze swoim zapotrzebowaniem. Kluczowa jest także obserwacja reakcji alergicznych u dziecka. Szybkie zauważenie problemu pomoże w łatwy sposób wyeliminować alergen z diety mamy.
Eksperci wskazują jednak kilka produktów, które można ograniczyć w codziennej diecie w trakcie karmienia piersią. Na tej liście znajdują się między innymi produkty wysoko przetworzone oraz napoje z dużą ilością kofeiny. Dieta aktywnej matki karmiącej nie powinna być pozbawiona produktów kwalifikowanych jako wywołujące alergie.
Badania pokazują, że nawet profilaktyczne wykluczenie niektórych owoców, orzechów czy ryb nie zmniejszy ryzyka wystąpienia alergii u dziecka. Co więcej, usunięcie z jadłospisu tego typu produktów może zwiększyć ryzyko niedoboru niektórych substancji u matki czy dziecka. Alergeny należy wykluczyć z diety tylko w przypadku diagnozy lekarskiej. Samodzielne stosowanie diety eliminacyjnej może być niekorzystne zarówno dla matki karmiącej, jak i noworodka.
Zdj. główne: Dave Clubb/unsplash.com